Blogi sisältää pääasiassa helppoja kotiruokia, sillä kokkaaja ei ole mikään ammattikokki. Uusien makujen kokeileminen ja ruuanlaitosta innostuminen saavat tämän bloggaajan liikkeelle.
maanantai 20. toukokuuta 2013
Vadelmajuustokakkua, nam!
Sain sunnuntaina erityisiä vieraita Lahdesta kylään ja päätin tarjota heille jo hyväksi havaittua katkarapu-avokado-pastaa. Jälkkäriksi tein edellisenä päivänä kesäisen ja raikkaan makuista vadelmajuustokakkua. Alkuperäinen ohje löytyy tutuilta Pirkan sivuilta. Voin tilalla käytin margariinia laktoosin takia ja kaikki maitotuotteet valitsin vähälaktoosisina versioina, joten kakku oli vähälaktoosinen. Lisäsin nesteeseen 1 rkl limemehua makua antamaan. Muutenkin tuo 2 rkl on niin pieni määrä, että pienen kattilan pohja ei kunnolla peity. Limeä ei hirveen hyvin maistanut lopputuloksesta, mutta varmaan pientä raikkautta antoi. Juustokakkukin on loppujen lopuksi helppo tehdä, eikä uuniakaan tarvitse lämmittää. Tärkeää on vatkata nesteeseen liuennut liivate todella hyvin kakkumassan sekaan, jotta siihen ei jää klimppejä.
Vadelmajuustokakku (n. 12 annosta)
Pohja:
1 pkt (200 g) Pirkka Daniela kaakaotäytekeksejä (tai Dominoita)
75 g voita tai margariinia
Täyte:
1 ps (200 g) pakastevadelmia
5 liivatelehteä
2 rkl vettä
(1 rkl limemehua)
1 tlk (2 dl) vispikermaa
1 prk (250 g) mietoa rahkaa
1 rs (180 g) Pirkka kevyt maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
Koristeeksi:
tuoreita vadelmia
Hienonna keksit monitoimikoneessa ja lisää sen joukkoon sulatettu, hieman jäähtynyt rasva. Vuoraa irtopohjavuuan pohja (n. 22 cm halkaisija) leivinpaperilla, niin että paperi jää pohjan ja reunan väliin. Painele seos ruokalusikalla vuuan pohjalle tasaiseksi kerrokseksi ja laita jääkaappiin jähmettymään.
Kuumenna vadelmat kattilassa koko ajan sekoittaen ja anna kiehua pari minuuttia. Jäähdytä vadelmat kylmässä vesihauteessa. Vatkaa vispikerma kunnon vaahdoksi. Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään noin kymmeneksi minuutiksi.
Sekoita keskenään tuorejuusto, rahka, jäähtyneet vadelmat, sokeri ja vaniljasokeri. Keitä vesi ja limemehu kattilassa, ota pois liedeltä ja sekoita joukkoon käsin kuivemmaksi puristellut liivatelehdet. Liivatteiden tulee liueta kokonaan nesteeseen. Anna seoksen jäähtyä hetken ja kaada se tuorejuustoseoksen joukkoon ohuena nauhana samalla kunnolla vatkaten. Lisää vielä lopuksi joukkoon kermavaahto ja sekoita seos tasaiseksi. Kaada massa vuokaan keksipohjan päälle ja tasoita pinta. Nosta kakku jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi, mutta mielellään yön yli.
Kun kakku on hyytynyt, irrota se vuuan reunasta terävän veitsen avulla. Nosta kakku leveän veitsen ja kakkulapion avulla varovasti tarjoilulautaselle. Tee tuoreista vadelmista keko kakun päälle koristeeksi.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti