Blogi sisältää pääasiassa helppoja kotiruokia, sillä kokkaaja ei ole mikään ammattikokki. Uusien makujen kokeileminen ja ruuanlaitosta innostuminen saavat tämän bloggaajan liikkeelle.
tiistai 11. kesäkuuta 2013
Raparperipiirakka
Tein suunnilleen viikko takaperin raparperipiirakkaa tämmöisen ohjeen mukaan. Se onnistui muuten ihan hyvin, mutta pohjasta tuli turhan rapea. Olis varmaan kannattanu laittaa vaan se toinenkin kananmuna. Saattoi sekin vaikuttaa, että käytin margariinia voin sijaan. Jätin myös reunat aika korkeiksi. Parempi olis ollu matalammat reunat ja taikinaa murustettuna piirakan päällä. Halusin oikeastaan kokeilla tätä ohjetta, kun siihen käytetään aitoa vaniljatankoa. Sitä en ollu koskaan tätä ennen laittanut mihinkään. Raparperin maku on kyllä niin läpipuskeva, että minä en ainakaan erottanut vaniljaa kovin hyvin. Seuraava raparperipiirakka, jonka teen saa olla joku suussa sulavan pehmeäpohjainen.
Raparperipiirakka (Hans Välimäen tapaan)
Pohja
100 g voita (tai margariinia)
200 g sokeria
300 g vehnäjauhoja
1 muna (kannattaa ehkä laittaa 2)
1/4 tl suolaa
Vaivaa kaikki ainekset hyvin sekaisin keskenään ja laita taikina tunniksi lepäämään jääkaappiin. Kauli taikina ohueksi levyksi ja painele korkeareunaisen piirakkavuuan pohjalle. Pistele pohjaan reikiä haarukalla. Jos taikinaa jää yli, sen voi murustaa täytteiden päälle. (Taikinasta tuli sen verran muruista, että en edes yrittänyt kaulita sitä, vaan painelin vaan käsin vuokaan.) Esipaista pohjaa 200 asteessa 10-12 minuuttia.
Täyte 1
500 g kuorittua ja pilkottua raparperia
1 dl hienosokeria
1 rkl kanelia
Sekoita ainekset keskenään ja anna marinoitua tunnin ajan.
Täyte 2
2 kananmunaa
4 rkl hienosokeria
1/2 dl kermaa
1/2 dl maitoa
1 vaniljatanko
4 rkl vehnäjauhoja
Vaahdota munat ja sokeri. Halkaise vaniljatanko ja irrota siemenet ja kiehauta kerman ja maidon joukossa. Nosta vaniljatanko pois kerma-maidosta ja sekoita se hieman jäähtyneenä varovasti munasokerivaahdon joukkoon. Nostele myös venhäjauhot varovasti sekaisin täytteeseen.
Siivilöi marinoituneista raparpereista neste pois ja levitä pohjan päälle. Kaada päälle täyte 2. Jos taikinaa on jäänyt yli voi siihen lisätä tomusokeria ja vehnäjauhoja, molempia saman verran, ja murustella piirakan päälle.
Paista piirakkaa 180 asteisen uunin keskiosassa 20-30 minuuttia, kunnes täyte on hyytynyt.
Raparperipiirakka on hyvä syödä aina jonkun maitotuotteen kanssa, kuten jäätelön tai kermavaahdon, sillä raparperin oksaalihappo sitoo elimistön kalsiumia. Näinhän se tietysti myös maistuu parhaimmalta.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti